Artícle de Dolors Roig

No és la primera vegada que comento la Festa de Nadal del Col·legi Mare de Déu del Mont situat a Vilafant.

La nostra néta Joana té la sort de ser-ne alumna. La Joana no té la possibilitat de fer la vida escolar com la majoria dels nens i nenes que coneixem. Com tots els alumnes del col·legi, la Joana és especial i tots ells requereixen un tracte peculiar segons el grau de discapacitat que els afecta. Si la paraula especial la definim com: “que es distingeix per alguna qualitat individual, no comú” podem dir que totes les persones que atenen l’ alumnat “especial” són “super-especials”: tenen la capacitat de treballar “en equip, en bona harmonia i amb alegria” tal i com diu la Directora del centre, la senyora Concepció Matabosch. Cal afegir que el treball de tot el col·lectiu és el màxim de respectuós amb cada alumne, saben descobrir les seves capacitats, més o menys reduïdes, i fer-ne la valoració justa per treure’n el màxim de cada un com bon actor de l’espectacle de la festa nadalenca. No crec que es pugui treure més profit dels retallables per adornar l’entorn, de les pintures , del vestuari detallista en cada significació , del maquillatge correcte, de la distribució del espai, de la llum i la foscor, de la manera amable com s’atén al public assistent, folrant amb gespa artificial el recorregut dels diferents espais que cal visitar, posant una rampa on cal i fins i tot emmarcada visiblement, això són detalls que no tenen preu. Aquest any he observat atentament, entre unes parets pintades de nou, els decorats fets amb paper; és quasi un miracle la transformació d’un simple paper de color en qualsevol objecte o personatge per donar-li la forma més precisa i divertida.

On gràcies a la foscor és difícil veure alguna d’aquelles llàgrimes d’emoció i agraïment que no es poden retenir, és a l’aula fosca, on els més petits juguen amb la llum: enguany amb la de les estrelles i dels planetes . He llegit la paraula “heurística” en un rètol. Segons diu el savi Google, és un espai de creativitat per desenvolupar el pensament lateral o pensament divergent.

El meu pensament ha estat: a quantes persones podria beneficiar l’heurística per canviar d’actitud i deixar d’abocar-nos al caos?. Potser la foscor feria veure la llum a més d’un.

Bones festes i bon any 2012.