EDUCAR AMB ESPERANÇA

A Roses, a prop del mar, hi ha el carrer de lEsperança. Curt i estret. M’ha fet pensar en la tasca educativa que portem al CEE. L’educació es va construint per la tossuderia de l’esperança. Els nens neixen amb una necessitat innata de meravella. Volen obrir els ulls a alguna cosa per admirar. El realisme demana que vegin com van avui les coses i que creguin que demà aniran millor.

El nostre present és un temps d’esperança. Espera i construcció. Cal integrar els dos moments: treballar amb esperança, esperar tot treballant.

Hem de centralitzar la mirada en els destinataris de la nostra missió educativa: tant infants i joves com les seves famílies. És per tots ells que observem la realitat i intentem donar-los un espai educatiu, cobrir les seves necessitats i oferir-los recursos per a créixer com persones.

En els darrers anys, el concepte de cultura de l’esforç ha crescut en els nostres claustres com a necessitat per a respondre a la manca d’actituds de compromís, motivació o sacrifici dels nois.

Un mestre ha de tenir ganes de viure. Un mestre ha d’estimar de veritat, i se li ha de notar. Un mestre ha de ser amablement exigent i ha de tenir la traça de fer veure l’exigència com a valoració i, com a conseqüència de l’estimació veritable. Estimar i ser estimat, i no la revolució, és l’aspiració més profunda de tota criatura que ve al món.

Aquesta seqüència d’estimació, comprensió, perdó, valoració, exigència és l’abecé de tota pedagogia, un mot que pot voler dir acompanyament o ajut, cosa que tots necessitem donar i rebre. ¿Som prou conscients que per ajudar a l’infant o al jove cal estimar-lo, comprendre’l, perdonar-lo, valorar-lo i exigir-lo?.

Els temes relacionats amb l’educació sovint ocupen espai en els mitjans de comunicació i ho fan per referir-se a aspectes negatius. En canvi, caldria dir molt a favor de l’escola, del seu nivell d’adaptació a la diversitat, de la seva capacitat d’esperonar a cadascú i del treball constant dels educadors. Molts d’ells i d’elles, amb el seu bon fer, possibiliten els grans èxits i els petits miracles.

Davant d’un nou curs eixamplem l’esperança i l’estimació. Amb la plena certesa d’oferir des de l’escola Mare de Déu del Mont un excel·lent marc perquè cadascú posi en joc els seus talents i en tregui el més gran profit.

Encetem un curs amb ampliació d’espais, millores en els patis i nous recursos informàtics, que ben segur ens ajudaran a seguir els objectius proposats amb optimisme i il·lusió.

Molt bon curs per a tots!